KVKK Danışmanlığı

Kişisel Verileri Koruma Kanunu Danışmanlığı

Günümüzde hemen herkes bir şekilde interneti kullanıyor. Ayrıca bir ürün ya da hizmet alırken telefon numaraları ve e-posta adresleri şirketlerle ve işletmelerle paylaşılıyor. Toplanan bilgiler genellikle veri sahibinin onayını gerektirse de bazı durumlarda onay ya da rıza olmadan da veriler toplanabiliyor.

Kısaca KVKK olarak bilinen Kişisel Verileri Koruma Kanunu, tüketicilerin ve şirket çalışanlarının kişisel verilerinin güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir kanundur.

KVKK danışmanlığı ile şirket süreçlerinizi kişisel veri işleme kanunuyla uyumlu hale getirebilirsiniz.

Kişisel Veri Nedir?

Kişisel veri, bir kişinin kimliğini yani kim olduğunu belirleyen tüm verilerin genel ismidir. Ad-soy ad, doğum tarihi gibi bilgilerin yanı sıra sosyal ve ekonomik durum gibi özelliklerin belirlenmesine yol açan bilgiler, güvenlik kameralarından gelen ve kaydedilen görüntüler, online dünyada bilgisayar üzerinden kimlik tespitine izin veren dinamik IP adresleri dahil bu veriler kapsamında değerlendirilmektedir.

Kişisel Verilerin Korunması Neden Önemli?

Kişisel bir verinin rıza olmadan elde edilmesi birçok sorunu beraberinde getirir. Ayrıca verilerin veri sahibinin rızası dışında işlenmesi, veriyi işleyen tarafın para cezası veya hapis cezasına yol açabilir.
Bu kapsamda şirketlerin kişisel verileri ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olarak verileri toplaması gerekir. Verileri toplanacak kişinin aydınlatma metni ile bilgilendirilmesi ve açık rıza metni ile rızası alınmalıdır.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyum Süreci Nasıl İşler?

Kişisel verilerin koruması kanunu uyum süreci, şirketin veri toplama ve veri işleme politikalarının ilgili kanun ve mevzuatlarla uyumlu hale getirilmesidir. Uyum süreci içerisinde şirket için veri politikaları ulusal kanunlarla aynı hizaya getirilir. Süreç belirli adımlara ayrılarak her adımda hem şirket için hem de şirket dışı uyum gereklilikleri yerine getirilir.

STC Danışmanlık KVKK Danışmanlığı Hizmeti Kapsamında Neler Sunulur?

KVKK danışmanlığı hizmeti kapsamında şirket içerisinde çalışanların, müşterilerin ve tedarikçilerin kişisel verilerini ilgilendiren tüm alanlarda gerekli düzenlemeler gerçekleştirilir.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu Danışmanlığı

Hizmet kapsamı aşağıdaki maddelerle özetlenebilir.
Çalışan tarafında kişisel verilerin korunması:

  • İş yerinde kişisel verilerin korunması karşısında tehditlerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması.
  • İşletme bünyesinde bulunan tüm departmanlar için kişisel veri envanterlerinin çıkarılması.
  • İşletmenin faaliyet alanına göre kişisel veri koruma politikalarının düzenlenmesi.
  • Çalışan tarafında farkındalığı arttırmak için bilgi ve kişisel veri güvenliği eğitimlerinin düzenlenmesi.
  • İşletme bünyesinde yer alan verilerin nasıl tutulacağının ve gerekli durumlarda nasıl imha edileceğinin belirlenmesi.
  • İnsan kaynakları departmanına kişisel verilerin korunması sürecinde destek sağlanması.
  • İşe alım öncesinde imzalanacak iş sözleşmelerinin kanunla uyumlu olmasının sağlanması.
  • Tamamlanan süreçlerden sonra proje kapanış raporunun hazırlanması.
  • Çalışanlardan gelen kişisel verilerin korunması istek ve taleplerini cevaplayacak taslak metinlerin hazırlanması.

Müşteri ve tedarikçi tarafında kişisel verilerin korunması:

  • İşletme ile paylaşılan bilgiler açısından kişisel verilerin korunması politikalarının hazırlanması.
  • Hizmet öncesinde sunulmak üzere KVKK aydınlatma metni ve KVKK açık rıza metni hazırlanması.
  • Verilerin paylaşılmasına dair sözleşmenin hazırlanması.
  • Müşterilerden gelen kişisel verilerin korunması istek ve taleplerini cevaplayacak taslak metinlerin hazırlanması.

Hem çalışan hem de müşteri tarafında detaylı bir hazırlık yapmak elinizde.

Kişisel Verileri Kanunlarla Uyumlu Olarak Toplayın ve İşleyin

STC Danışmanlık olarak KVKK danışmanlığı hizmetimiz sayesinde şirketinizin Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uyumlu bir şekilde işe alım sürecinden hizmet sunumuna kadar her aşamada korumanıza yardımcı oluyoruz. Çözüm ortağınız olarak siz değerli paydaşlarımız ile çalışmaktan onur duyacağız.